Açlığı yenmenin yolları

Duygusal açlık kavramı günümüzde iyice tanınmaktadır. Yani kişi aç olmadığı halde yeme duygusunu engelleyememektedir, özellikle diyet yaparken açlığı engelleyememe sorunu karşımıza çıkmaktadır.

Duygusal açlık kavramı günümüzde iyice tanınmaktadır. Yani kişi aç olmadığı halde yeme duygusunu engelleyememektedir, özellikle diyet yaparken açlığı engelleyememe sorunu karşımıza çıkmaktadır. Yemekkolik diye bir deyimin bile oluştuğu şu dönemde duygusal açlığı yenmenin yolları oldukça önemli olmaktadır. İnsanlar tarafından vücudun gerçekten hissettiği açlıkla duygusal açlık birbirine karıştırılmaktadır. Stres, üzüntü gibi durumlarda yemek yeme isteği duygusal açlığa neden olmaktadır. Bu da bireyin kilo almasına ve bu üzüntüyle daha çok yemesine yol açmaktadır. Kendi duygularınıza dikkat ederek açlığınızın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğuna karar verebilirsiniz. Ağzın boş durmaması deyimiyle örtüşen duyusal açlık yine kişinin kendisi tarafından fark edilebilir ve durdurulabilir. Eğer önüne geçilmezse obezite, aşırı kilo alımı gibi durumlar orataya çıkmaktadır. Uzmanlar duygusal açlığın kontrol edilmesi gerektiğine büyük bir vurgu yapmaktadırlar.

Açlığı yenmenin yolları

Açlığı yenmenin yollarına gelecek olursak günlük yediğiniz yiyeceklerin notlarını tutarak başlayabilirsiniz. Bu gerçekten acıkılacak periyotlarda mı yoksa ağzınızın boş durmaması için yenilen şeyler mi buna karar verebilirsiniz. Yemeden önce gerçekten kendinizi dinleyebilirsiniz. Midenizin boşluk durumunu, bu yiyeceği yemezseniz aç kalacak mısınız sorusunu düşünmelisiniz. Yeme isteğinizin ihtiyaç kaynaklı değil de duygusal kaynaklı olduğunu fark ettiğinizde abur cubur yemek yerine başka uğraşlar bulun. Yeme düzeninizi oluşturun . Öğünleriniz acıkmanıza fırsat vermeyecek şekilde olsun ki siz de acıkmamam lazım diyerek kendinizi şartlandırabilin. Günümüzde alınan fazla kiloların temelinde bu duygusal açlık yatmaktadır. İnsanlar bu duyguları karıştırınca abur cubur diye tabir edilen yiyeceklere yönelmektedir. Bu aslında büyük bir yeme sorunudur . Yemek yeme isteğinizi geçirecek şeyleri not alın ve bu sayede yemek yeme isteği geldiğinde yemek yerine bu uğraşlardan birini yapın . Eğer fiziksel açlıksa zaten kendini tekrar ortaya çıkaracaktır. Fakat duygusal açlık ise bu uğraşlarınız sonucu açlığınızı unutacaksınız . Yaz ayları gelirken forma girmek istiyorsanız açlıkla başa çıkmak önemlidir bu konuda kendinizi bilinçlendirmelisiniz. Yazılan kaynaklardan fikir almalı gerekirse uzmanlara danışmalısınız. Böyle küçük yöntemlerle açlığınız geçmiyorsa ve siz bunun duygusal olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz . Özellikle yemek yedikten sonra sakinleştiğinizi ve mutlu hissettiğinizi düşünüyorsanız gerçekten bir sorun var demektir.

Kadınlarda oluşan duygusal açlık genellikle çikolata şekerlemeye yönelik isteklerdir. Bu isteklerle başa çıkmazsak yüksek miktarda kilo alımı ortaya çıkmaktadır. Duygusal açlığı yenmek istiyorsanız ilk adım olarak etrafınızda kendinizi aç hissettirecek yiyecekler bulundurmayın ve bu tip ortamlardan kaçının. Çikolatada bulunan serotonin miktarının bizi mutlu etmeye yetmeyecek ölçüde bulunduğu kanıtlanmıştır. Yani kendinizi mutlu hissetmek adına bu tip yiyeceklere yönelmek yararsızdır. Çikolata yemek yerine spor yaparak da aynı serotonin miktarını vücudunuza sağlayabilirsiniz. Abur cubur almaktan vazgeçerek de ikinci adımı atabilirsiniz. Aslında her şeyin kökeninde bilinçsizliğimiz var. Açlık durumlarında yapabileceğimiz şeyleri bilirsek alacağımız kilolardan kurtulur bunların yerine daha yararlı şeyler  yapabiliriz.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..