Mide yanması

Mide yanması nedir? Mide yanması birçok kişide görülen bir rahatsızlıktır. Mideniz yanmaya başladığında yediklerinizi bir daha yemek istemeyebilirsiniz.

Mide yanması nedir?

Mide yanması birçok kişide görülen bir rahatsızlıktır. Mideniz yanmaya başladığında yediklerinizi bir daha yemek istemeyebilirsiniz. Çünkü sizi dakikalarca bu yanma hissi rahatsız edebilir. Peki mide yanması nedir ve mide yanmasının nedenleri nelerdir. İsterseniz bu konu hakkında kısa ama öz bilgi verelim.

Mide yanması, midede oluşan asitin yemek borusuna doğru kaçarak insana verdiği yanma, ekşime hissidir. Yani aslında yanan midemiz değil, yemek borumuz ve gırtlak kısmımızdır. Özellikle mide yanmasını artıran gıdalar, midenin asit dengesini bozmakta ve daha çok asit salgılanmasına sebebiyet vermektedirler.

Mide yanması

Mide yanmasını önlemek için ne yapmalı?

Mide yanmasını önlemek için düzenli ve sağlıklı beslenme şart. Ayrıca bol sıvı tüketimiyle, yemek borusunda kalan yiyecekleri aşağıya taşıyabilirsiniz. Bilinçsizce ilaç tüketilmemelidir, zira bazı ağrı kesiciler, mide yanmasını artırmaktadır. Alkol ve sigara kullanımı, aşırı yağlı ve kızartma besinler mide yanmasına sebebiyet vermektedir. Asitli içecekler, kafein, çay, kahve, acı sosların kullanımı da mide yanmasını tetikler, mide yanmasının nedenleri arasında yer almaktadır..

Bu yüzden bu yiyecekleri tüketirken kendimizi rahatsız etmeyecek miktarda tüketmeliyiz. Özellikle yemeklerden sonra uzanmamalıyız. Çünkü yemekten sonra mide sindirime geçmekte, asit salgılamaktadır, uzandığımızda bu asit boğazımıza gelebilir ve mide yanması hissi verebilir.

Mide yanması nasıl geçer?

Lahana, karnabahar, patates, elma sirkesi, sade maden suyu, ıspanak, muz, taze kızarmış ekmek, meyan kökü asit dengesine zarar vermez ve mide yanmasına iyi gelen besinler arasındadır.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..