Migren nedir?
Migren günümüzde birçok kişinin ortak rahatsızlıklarından biridir. Migren genel olarak baş ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Şiddetli olarak baş ağrısının sürekli tekrarlanması ile vücutta oluşan zararlar migreni oluşturmaktadır. Migren rahatsızlığı bayanlardan daha çok görülmektedir. Migren hastalarının 4/3’ünü bayan hastalar oluşturmaktadır.
Migrenin nedenleri nelerdir?
Migren hastalığının neden olarak oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Beyin kan damarlarının ve beyinsizini sisteminde iletiminde oluşan rahatsızlıklar ile ortaya çıktığı söylenmektedir.
- Kadınlarda olan hormon değişiklikleri migrene neden olabilir.
- Ailenizden gelen genetik bir durum var ise migren rahatsızlığınız bağlantılı olabilir. Anneniz de ya da babanızda migren rahatsızlığı var ise sizin de migren hastası olma olasılığınız %40’dır. Hem anneniniz de hem de babanız da migren var ise sizin migren hastası olma ihtimaliniz %75 olacaktır.
Migren belirtileri nelerdir?
- Ön belirtiler;
Şiddetli bir migren ağrısı yaşamadan yaklaşık 1 ya da 2 gün önce kabızlık, aş erme, hiperaktive, sinirlilik hali boyun ağrıları ve kontrol edilmesi mümkün olmayan esneme belirtileri yaşanmaktadır. Bazılar bu belirtileri çok açık şekilde yaşayabilmekte iken bazıları da fark etmeden migren ağrıları ile karşılaşabilmektedir.
- Aura nedir?
Migren öncesinde ya da migren sonrasında görülen ışığa ve sese aşırı duyarlı olma halidir. Konuşma bozuklukları ile kendini gösteren aura kol ve bacaklarda iğne şekline yaşanan acılar ile görülebilmektedir. Bazı kişiler de görüş kaybı yaşanabilmektedir. Ya da görme konusunda bulanık görme yaşayabilir.
- Migren atağı
Migren ağrıları genel olarak başın bir tarafında görülür. Genel olarak zonklama şeklinde tanımlanabilir. Atak sırasında mide bulantısı ve kusma çok fazla görülür.
Migren tedavisi nedir?
Migren rahatsızlığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. İlaç tedavisi ile sadece hafifletilebilmektedir. Migren ilaçları hamileler ve emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.
YORUMLAR