Astım hastalığı belirtileri ve tedavisi

Astım nedir? Hava yollarının daralmasıyla nefes almanın zorlaşmasının yanı sıra nefes vermekte daha çok zorlanılır.Bu şekilde solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasına astım denilmektedir.

Astım nedir?

Hava yollarının daralmasıyla nefes almanın zorlaşmasının yanı sıra nefes vermekte daha çok zorlanılır.Bu şekilde solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle daralmasına astım denilmektedir.

Astım kalıtsal mıdır?

Toplumda özellikle çocukluk çağında sık görülen bir hastalıktır.İlerleyen yaşlarda aniden çıkabilecek bir hastalık olduğu gibi kalıtsal da olabilmektedir.Aileden gelen kalıtsal faktörler ve çevresel faktörler astım oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Astım kalıtsal mıdır? sorusuna son nokta olarak şunu söyleyebiliriz: hem anne hem babası astım olan bireyin astım hastası olma riski çok daha fazladır.

Astım hastalığı belirtileri ve tedavisi

Astımı ortaya çıkaran etkenler nelerdir?

Bazı belli başlı etkenler havada bulunan toz,polenler ve küf mantarları gibi maddeler astımın başlamasına ve ilerlemesine neden olmaktadır.Bunların yanında sigara dumanı, egsoz gazına maruz kalmak,ev tozları,kedi köpek gibi hayvan tüyleri,nemli ortamlar ve buna bağlı olarak evde yaşayan bazı böcekler,kömür-tebeşir tozu,parfüm sprey gibi kokular, tüylü meyveler(şeftali gibi),bazı ilaçlar vs.  astımı tetiklemektedir.

Ayrıca kuaför,fırın,mobilya marangoz,kömür ocakları gibi  bu ve buna benzer yerlerde çalışanların da astım hastalığına yakalanma riski yüksektir ve hastalığı tetikleyebilmektedir.

Astımın belirtileri nelerdir?

Astımın belirtileri içerisinden en sık görüleni kuru öksürüktür.Özellikle gece ya da sabaha karşı ortaya çıkmaktadır. Alınan nefesin dışarı verilmesinde zorlanma sonucu oluşan hırıltı.Nefes daralması ve göğüste sıkışma hissi astımın belli başlı belirtileri arasında yer alır.

Ayrıca astım çok ağırlaştığında hastada morarma görülebilmektedir.Böyle durumlarda acil doktor müdahalesi gerekebilir.

Bireye astım tanısı nasıl konulur?

Uzman bir doktora başvurulduğu takdirde hastalığın tansı konması zor değildir.Hastanın şikayetlerinin yanı sıra kesin tanı için bazı testler ve tetkikler yapılmaktadır.Tanı sırasında zor ve acı veren bir yöntem bulunmamaktadır.Akciğer filmi çekilmekte,solunum testi yapılmaktadır.Bunun yanı sıra astımın alerjiye bağlı olduğu düşünülüyorsa kan ve deri testleri de yapılabilmektedir.Gerekli görüldüğü takdirde ter ve balgam testi de yapılmaktadır.

Astım tedavisi

Hastanın hayatına normal devam edebilmesi için astım tedavisi yapılaması gerekmektedir.Uygulanan tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilmektedir.Hastalık çocukluk çağında başlamışsa erken tanı ve tedaviyle yetişkinlikte hastalığın tam anlamıyla önüne geçilemese de şikayetleri azaltmak ve hastalığın önüne geçebilmek adına önemli bir başlangıçtır.Bu hastalığın tedavisi uzun süreli bir süreçtir.

Bu hastalarda koruyucu ve rahatlatıcı olmak üzere iki tip astım ilaç tedavisi kullanılmaktadır.Koruyucu ilaçlar astım hastalığının ve atakların ortaya çıkmaması için uzun süreli ve düzenli kullanılmasını gerektirir.Yukarıda sayılan şikayetler olmasa bile astım tanısı konulan hasta bu ilaçları kullanması gerekir.Rahatlatıcı ilaçlar ise şikayetlerin arttığı durumlarda kullanılır ve sürekli alınan bir ilaç değildir.Hastalığın nüksettiği ve atak geçirilen durumlarda hastanın nefes almasını kolaylaştırır.Bu ilaçların dışında kullanılan antibiyotiklerin ve öksürük şuruplarının astım hastalığına bir faydası olmamakla birlikte atağı engellemez.

Hastalığa  iyi gelen ve aynı zamanda yemeklerde de rahatlıkla kullanılabilen  havuç, semizotu, maydanoz, sarımsak, çam fıstığı, nane, soğan, çörek otu, limon, lahana, kereviz yaprağı ve nar gibi bitkisel besin kaynakları bulunmaktadır.Bunların yanı sıra ada çayı,nane çayı,limon ve bal,kekik ve papatya,ısırgan otu gibi bitkiler de astım hastalığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri de astım tedavisi sürecinde hastanın yaşamını rahat yaşaması açısından faydalıdır.

Astım hakkında bilinmesi ve yapılması gerekenler

  • Astımı olanlar sigara dumanından ve rutubetli ortamdan uzak durmalıdır.
  • Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve mümkün olduğunda kişi kendini korumalıdır.
  • Astım uzun süren bir hastalıktır ve psikolojik problemlere yol açabilir.
  • Şikayetlerin nadir görülmesi hastalığın iyileştiği anlamına gelmez.
  • Astım erken tanı ve tedaviyle büyüdükçe geçebilir fakat daha kötü de olabilir.
  • İlaçların mutlaka düzenli bir şekilde alınması gereklidir.
  • Grip, astımlı kişilerde nefes almada probleme yol açabilir. Bu yüzden grip aşısı olmakta fayda vardır.
  • Hamamböcekleri de astıma neden olur. Bunun için evde gereken tedbirlerin alınması gerekir.
  • Astımlı kişilerin yatak odasında halı bulundurmamalıdır.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..