Anoreksiya nedir ve nasıl tedavi edilir?

Anoreksiya çoğunlukla bireyin kendi isteği ile başladığı kilo verme durumunun önüne geçilemediği ve kişinin kendini sürekli olarak kilolu görmesiyle çok ciddi sağlık sorunları yaşadığı durumdur.

Anoreksiya çoğunlukla bireyin kendi isteği ile başladığı kilo verme durumunun önüne geçilemediği ve kişinin kendini sürekli olarak kilolu görmesiyle çok ciddi sağlık sorunları yaşadığı durumdur. Sürekli olarak kendini kilolu olarak gören kişiler yemek yemediği için fazla kilo kaybederler. Anoreksiyanın çok fazla hastalığa davetiye çıkardığı bilinmektedir. Hatta hastalık ileriye giderse ölümle bile sonuçlanabilmektedir.

Anoreksiya belirtileri nelerdir?

  • Anoreksiya hastaları ikiye ayrılabilir. Bunlardan ilki yemek yemelerinde kendine kısıtlama getirme durumudur. Fazla yiyeme ile birlikte kilo kaybı başlamaktadır. İkincisi ise ilkinin daha ilerlemiş durumudur bu durumda yemek yeme durumunda duyulan rahatsızlık ille mideyi boşaltma isteği ile çıkarma durumudur.
  • Bu hastalıkta kişilik bozuklukları da sıklıkla görülmektedir.
  • Alkol ve uyuşturucu bağımlılıklarına olan eğilim daha fazladır.

Anoreksiya nedir ve nasıl tedavi edilir?

Anoreksiya hastalığını tetikleyen faktörler nelerdir?

  • Bireyin hayatını sürdürdüğü sosyal ortamda zayıflık ve fiziksel görünümün önemli olması durumu. Yani modellik ve dans işiyle uğraşanlarda olduğu gibi bir durumda kilolu olma korkusu yaşamak.
  • Eğer bir anne sürekli olarak diyet ile ilgili davranışlarda bulunuyorsa ve yeme bozuklukları varsa çocuklarında anoreksiya olma eğiliminde olmaktadırlar.
  • Aileleri tarafında baskı altında tutulan insanlar hayatından yeteri kadar keyif almadığından yeme bozuklukları yaşamaktadırlar. Bu durumda olan bireylerde anoreksiya hastalığına meyillidir.
  • Çocukluk çağının başında diyabet hastası olan çocuklarda anoreksiya hastalığı oluşumunu tetiklemektedir.

Anoreksiya hastalığı tedavisi nasıl olmaktadır?

Anoreksiya hastalığı, ruh sağlığının bozulmasından kaynaklı bir rahatsızlık olduğundan tedavisi için psikoterapi önerilmektedir. Hastanın kendini rahatça ifade edebilmesi ve düşünce tarzını açıkça söyleyebilmesi önemlidir. Bu durumda tedaviye geçilir ve sorunların çözümü için çaba harcanır. Bireysel terapiler olduğu gibi grup terapilerinde de bulunmaları doktorun vereceği karara göre mümkündür.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..