Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler çeşitli doğum kontrol yöntemleri kullanırlar.

Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler çeşitli doğum kontrol yöntemleri kullanırlar. Bu yöntemlerden  olan doğum kontrol hapı, etkisi güçlü olmakla birlikte uygulanması kolay olduğu için kadınlar tarafından tercih edilen yöntemlerdendir. Doğum kontrol haplarının kullanımı aksatılmadığı zaman başarı oranı yüzde 99’dur.

Doğum kontrol hapının kullanımı

Doğum kontrol hapına adetin ilk 5 günü içinde başlanır, hatta daha etkili bir koruma sağlaması için adetin 1. gününden itibaren başlanması tavsiye edilir. 21 gün boyunca, her gün 1 tane içilir. Bunun ardından 7 gün ara verilir ve bu ara verme süresinde kadın adet görür. Adetin 1. gününden itibaren tekrar hapa devam edilir. Hamilelikten korunmak istenildiği sürece doğum kontrol hapının kullanımı böyledir.
Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

Doğum kontrol hapını kullanmaması gerekenler

• 35 yaşından büyük olup sigara içenler
• Kan pıhtılaşma hastalığı olanlar
• Damar tıkanıklığı geçirenler
• Kalp krizi geçirmiş olanlar
• Beyin damarlarında tıkanıklık olanlar ve inme geçirenler
• Damar iltihabı bulunanlar ile daha önceden damar iltihabı geçirmiş olanlar
• Karaciğer hastalığı bulunanlar
• Kolesterolü yüksek olanlar
• Kontrol altına alınamayan, yüksek tansiyon problemi yaşayanlar
• Sebebi bilinmeyen vajinal kanaması olanlar
Yukarıda saydığımız sorunları yaşayanlara doğum kontrol hapı kullanmaları önerilmez. Bunun yanı sıra safra kesesi taşı olanlarla, migren hastaları da bu hapları kullanırken dikkatli olmalıdır. Doğum kontrol hapı kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışılıp, kullanıma engel bir durum olup olmadığının öğrenilmesi gerekir.

Doğum kontrol hapının yan etkileri

Doğum kontrol hapı kullananlarda; bulantı, kusma, başağrısı, meme hassasiyeti, adet arası lekelenmeler, akne, depresyon, kilo alma, migren ağrılarında artış, damar tıkanıklığının artma riski ve çok nadiren de olsa adet görememe gibi doğum kontrol hapının yan etkileri görülebilir. Bu yan etkilerin uzun süre devam etmesi halinde bir doktora danışılmalıdır.

Doğumdan sonra doğum kontrol hapı kullanımı

Doğum kontol hapları anne sütünün azalmasına neden olabileceği için, emziren anneler doğumdan sonraki 6 ay içinde bu haplardan kullanmamalıdır. Eğer anne bebeğini emzirmiyorsa, doğumdan 3 hafta sonra kullanmaya başlayabilir. Düşük veya kürtajın ardından hemen doğum kontrol hapı kullanımı başlayabilir.

Doğum kontrol hapını kullanmayı unutmak

Bu tür hapların etkili olabilmesi adına her gün düzenli ve aynı saatlerde alınması tavsiye edilir. Doğum kontrol hapını kullanmayı unutmak görülebilen durumlardandır.Böyle bir durumda geçen süre 24 saatten fazla değilse, hemen hap içilmeli ve sonraki günün hapı da yine saatinde alınmalıdır. 2 gün ya da daha uzun süre hap içilmediği zaman, hap almaya devam edilmeli ve ek orunma yöntemleri 7 gün boyunca  uygulanır.
Doğum kontrol hapı kullananlar, ilacı kullanmayı bıraktıktan hemen sonra hamile kalabilirler. Doğum kontrol hapını uzun süre kullanmanın zararlı olacağını düşünüp, dönem dönem kullanıma ara verenler olsa da bu konuda doktora danışarak hareket edilmesi daha uygun olur. Doktorlar 2 yıl doğum kontrol hapı kullanımından sonra 2 aylık ara verildikten sonra tekrar kullanımını önermektedir fakat buna karar verecek olan biz değiliz, doğum kontrol hapını kullanmaya başlamadan ve kullanmaya başladıktan sonra da mutlaka işin uzmanına danışmamız gerekir.

Doğum kontrol hapının faydaları

En etkili doğum kontrol yöntemlerinden doğum kontrol hapı, adet kanamalarını azaltıp ,adet düzenini sağlama, adet sancılarını azaltma,kansızlığı önlemesi yanı sıra rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi birçok hastalıkları da önleme gibi doğum kontrol hapının faydaları olduğu bilinmektedir. Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığı sürece istenmeyen bir gebelikle karşılaşma riski yok denecek kadar azdır. Doğum kontrol hapı kullanmanın çoğu doğum kontrol yöntemleriyle kıyaslandığında en büyük avantajı, doğum kontrol hapının kullanımın bırakılmasının ardından başka bir müdahaleye gerek kalmadan hamile kalmaya olanak tanımasıdır.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..