Egzama

Egzama hastalığı nedir? Egzama çeşitli iç ve dış faktörlerin bir araya gelerek oluşturduğu deride ortaya çıkan iltihabi sorunların genel adıdır.

Egzama hastalığı nedir?

Egzama çeşitli iç ve dış faktörlerin bir araya gelerek oluşturduğu deride ortaya çıkan iltihabi sorunların genel adıdır. Ortak klinik özellikler hastaların çoğunda gözlenir. Görüntüsü çirkin olmasına rağmen tehlikeli bir hastalık değildir. Her on bireyden biri yaşamı boyunca mutlaka bir dönem egzama ile uğraşmıştır. Egzama kaşıntı yapması yanı sıra el yüz ve ciltte kötü görüntülerde bırakır. Kişilerde stres egzaması da oluşmaktadır. Bireylerin iç ve dış ortamları arasında sınır oluşturan duygu ve tepkilerimizde büyük rolü olan deri önemli bir duyu organımızdır. Yapılmış olan bazı araştırma sonuçlarına göre hastalıkların %38ine yakınında bir psikolojik sorunda görülmektedir. Strese bağlı olan hastalıklar da vardır. Bunların en başında da stres egzaması yer almaktadır.

Egzama neden oluşur?

Egzama genel olarak alerji sebebiyle ortaya çıkmış olsa da bazı strese dayalı sebeplerden de gözükebilmektedir. Egzama, cilt ve vücuttan kaynaklanmakta olabileceği gibi çevresel faktörlere bağlı olarak savunmaya geçen bedenin, iltihap akıtarak tepki vermesi olarak da tanımlanabilir. Bazen de ortada hiçbir sebep bulunmazken oraya çıkar. Alerjik tipteki egzamalar en çok görülen hastalık tipidir. Atopik dermatit hastalığın tıp dilindeki adıdır. Hastalık çoğunluk olarak astım hastalarında ve saman alerjisi bulunanlarda meydana gelir. Astım ve egzama her ne kadar solunum yolu ile olsa da süt ve yumurta gibi alerjen maddelerin vücutta baskın olması ile de oluşur. Kaşıntı nöbetleri genel olarak stres zamanın da daha çok ortaya çıkmaktadır. Egzama küçük çocuk ve bebeklerde daha çok görülmesine rağmen yaşları ilerledikçe bu hastalık kendiliğinden geçmektedir. İnek sütü ile beslenmiş olan bebeklerde hastalığın olma riski daha yüksektir bu yüzden annelerin çocuklarını kendi sütü ile beslemeleri en doğalıdır.

Çevresel Faktörlerden olan cilt tahrişi cilde zarar veren herhangi bir şeyden dolayı oluşabilir. Temas egzamasında cilde deterjan, sabun, parfüm, çamaşır suyu gibi maddeler sürekli zarar verir ve o bölgenin hassaslaşmasını sağlar. Ciltte kızarıklığa bağlı olarak kaşıntı ve çatlamaya yol açmaktadır. Alerjenler sebebiyle ortaya çıkan egzamada nikel türevinde metaller egzamanın ortaya çıkmasına sebep olur. Metaller, nikel takılar, bazı kimyasal maddeler, solvent, inşaat malzemeleri, kauçuk ve çimento gibi malzemeler kaşıntı nöbetleri ve hastalığı azdırmaktadır. Hava koşulları da egzamayı tetikleyen faktörler arasında yer alır. Kış aylarında soğuk ve nem oranı değiştiği için bu dönemde nem oranı egzamayı arttırır.

Egzama nasıl tedavi edilir?

Egzama tedavisinde nemlendiriciler, alerjenlerin vücuttan uzak tutulması ve cilde uygulanan bazı tedaviler bulunmaktadır. Egzamanın nedenin tespiti tedavinin en önemli noktasıdır ve en az ilaçla, mümkün olduğu kadar da kortizon içermeyen merhemlerle tedavi uygulanmalıdır. Hastalığın tedavisinde beslenme önemlidir. Alerjiye etki ettiği anlaşılan besinler kesinlikle tüketilmemelidir. İçeriğinde katkı maddesi bulunan gıdalar tüketilmemelidir. Gıda alerjisi bulunan bireylerin katkı maddelerine karşı olan alerji duyarlılığı kat kat daha fazladır. Cilt temizliği ve banyo tedavide büyük önem taşır. Egzamalı kişilerde cilt kurudur. Bu yüzden cilde zarar vermeyecek şampuan ve sabun kullanılmalıdır. Banyo yağları banyodan sonra vücudun su kaybetmemesi açısından kullanılmalıdır. Kuru ciltlerde kesinlikle nemlendirici kullanılmalıdır. Günde 2 sefer nemlendirici kullanılması faydalı olacaktır. 12 yaş ve üzeri hastalarda ultraviyole ışın tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem, ilaçlar fayda etmediği takdirde uygulanabilir.

Egzama için doğal çözümler nelerdir? 

Doğada yetişen bazı şifalı bitkilerde egzamanın ilacı olarak bilinmektedir. Bunlardan en etkilisi duttur. Uzmanların önerisine göre 3 su bardağı su kaynatılarak içine bir avuç dut atılmalıdır. Ellerin dayanabileceği sıcaklığa kadar eller suyun içinde bekletilmelidir. Eller sudan çıkartıldıktan sonra 1 saat kadar yıkanmamalıdır. Bunun sonrasında eller güzelce durulanmalı ve bu işlem haftada 3-4 kez uygulanmalıdır.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..