Kolesterol

Kolesterol nedir? Kolesterol, kan ve vücutta tüm hücrelerde bulunan, yumuşak, yağa benzeyen maddesel bir birimdir. Hücre zarının ve bazı hormonların üretiminde rol almaktadır.

Kolesterol nedir?

Kolesterol, kan ve vücutta tüm hücrelerde bulunan, yumuşak, yağa benzeyen maddesel bir birimdir. Hücre zarının ve bazı hormonların üretiminde rol almaktadır. Bu sebepten dolayı da vücudun temel taşlarından biridir. Fakat kanda yüksek olarak bulunan kolesterol değerleri felç ve kalp krizleri ile sonuçlanabilecek koroner kalp hastalıkları için risk taşımaktadır. Kolesterolün kaynağı iki çeşittir biri vücudumuzda bulunan diğeri ise gıdalardan gelendir. Karaciğer ve vücudumuzda bulunan kan hücreleri %75 gıdalar ise %25 ini oluşturur.

Kolesterol

Kolesterol çeşitleri nelerdir?

Kötü huylu kolesterol

Düşük yoğunluklu kolesterol(LDL). Kanda düşük yoğunlukta üretilen lipoprotein metabolizması sonucunda oluşmaktadır. LDL taneciklerinin boyutu 18 – 25 nm çapındadır.

  • Lipit taşımanın yanı sıra apolipoprotein B-100 apoE proteinlerini de içermektedir. LDL seviyesi ile kalp hastalıkları arasında bir bağ bulunduğunda dolayı kötü kolesterol olarak adlandırılmaktadır.
  • LDL’in asıl işlevi kolesterol ve trigliserit üreten hücre ve dokulardan bu molekülleri alarak bunlara ihtiyaç duyan dokulara taşımaktır.
  • Kalp hastalıklarında bulunan rolü LDL’in kandaki seviyesi ve ateroskleroz ve buna bağlı olarak koroner arter hastalığına ve inme gibi damar hastalıkları ile alakalıdır.
  • Sağlıklı biçimde bulunan kan profilinde küçük LDL’ler bulunmaz ve az olarak büyük ebatlı LDL taneciklerini barındırır.

İyi huylu kolesterol

  • İyi huylu kolesterol kanımızda bulunan yağ çeşitlerinden bir tanesidir.
  • Damar sertliğine karşı korur. Eğer iyi huylu kolesterol değerinde 5 puana yakın bir azalma bile olursa kalp krizi riski %25 olarak artar. Bu sebepten dolayı iyi huylu kolesterol vücutta ne kadar yüksekse daha iyidir.
  • Doktorların önerilerine göre iyi huylu kolesterolün değeri en az 40 olmalıdır.

Kolesterol yüksekliğinin nedenleri nelerdir ? Kolesterol belirtileri nelerdir?

  • Kanda bulunan kolesterol değerleri fazlalığı zamanla damarların duvarında birikir ve bu birikme sonucunda damarlarda tıkanıklık ve daralma meydana gelir.
  • Kolesterol birikmesi sonucunda oluşmuş olan daralma ve tıkanmalar göğüs ağrısı ve kalp krizi gibi sorunlara yol açmaktadır.
  • Bu sorunlardan sonra koroner by pass ameliyatları veya anjiyoplasti ameliyatlarına ihtiyaç duyulur.
  • Eğer beyni besleyen damarlarda kolesterol birikmiş ise felç ve konuşma bozukluklarına neden olabilir.
  • Böbrek ve damarlarda birikmesi ise yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açar.
  • Yüksek kolesterole aynı zamanda kalıtımsal faktörler, gıdalar, şişmanlık ve streste yol açmaktadır. Bu faktörler yüksek huylu kolesterolü arttırır ve size zarar verir.
  • Kızartma yağları ve doymuş yağ içeren bütün yiyecekler kolesterolü arttırmaktadır.
  • Yaşam tarzı, fazla kilo sorunları, ailenin yaşadığı tıbbi sorunlar, yaşa bağlı sağlık sorunları, bazı tiroid ve böbrek hastalıkları gibi bazı etkenler kolesterolün yükselmesinde büyük rol oynamaktadır.

Yüksel kolesterol nasıl tedavi edilir? Kolesterol nasıl düşürülür?

  • Tedavi iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisi ilaç tedavisi diğeri ise ilaç dışı tedavilerdir.
  • İlaç dışı tedaviler ihmal edilmemesi gerekir. İlaç tedavileri ise doktorunuzun denetiminde olmalıdır.
  • Eğer bir bireyde kalp ve damar hastalığı bulunmuyorsa LDL kolesterol düzeyinin 130 mg/dl altında bulunması yeterlidir. Kalp damar hastalığı bulunan kişilerde bu miktar 100 mg/dl altında olmalıdır. Yani kişide kalp sorunları bulunuyorsa kalp krizi sorunu yaşamış ise, koroner damar ameliyatı geçirmiş ise, beyin, kalp, böbreğe giden damarlarda kolesterol birikimi varsa miktar kesinlikle 100 mg/dl altı olmalıdır.
  • İlaçsız yapılan tedavileri ihmal ederseniz ilaç tedavilerinin de yapacağı etkiyi düşürmüş olursunuz
  • İlaçsız tedavilerde beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, sigara ve tütün ürünlerinin bırakılması, şeker hastalığı bulunuyorsa tedavi altına alınması gerekmektedir.

YORUMLAR



Bir cevap yazın


Son Yazılan Sağlık Yazıları

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Stres doğurganlığı etkiler mi?

Özellikle son yıllar da doğurganlık, kadınlar üzerinde birçok sebep ile azaldığı gözlenmektedir. Her sağlıklı › Yazının Devamı ..

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein bağımlılık yapar mı?

Herkes gün içinde normal olarak çay, kahve gibi içecekler tüketmektedir. Çoğu insanlar ise çikolata ve kola tüketimini › Yazının Devamı ..

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik (Ektopik hamilelik) hakkında herşey

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, normal gebelik gibi sperm hücresi ile yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşur. › Yazının Devamı ..

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl uygulanır? Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen birçok insan bu yöntemin bütün › Yazının Devamı ..