Prostat nedir ve neden ortaya çıkar?
Prostat tüm erkeklerde idrar kesesinin altında bulunan bir salgı bezidir. Meninin sıvılaşmasını sağlayarak döllenmeyi hızlandırmayla görevlidir. Ergenlik yaşına kadar aktif değildir, ergenlikte aktif olmaya başlar ve 25 yaşına kadar aktiviteleri gelişir. 25 yaşından sonra ise aktiviteleri yavaş yavaş azalır.
Özellikle prostat sorunu erkeklerde 45 yaştan sonra baş gösterir. Eğer bu hastalık tedavi edilmezse, hayat bu kişi için bir ızdırap olmaya başlar.
Prostat belirtileri nelerdir?
İdrar akımının yavaşlaması ile kendini göstermeye başlayan prostat belirtileri, ileriye doğru idrarını yapamama, idrarın kesik kesik ve yavaş gelmesi, damlalar halinde gelmesi, idrarın tam bitmemiş olduğu hissi ile belirtilerini gösterir. Bu hisleri yaşayan bir kişi ise tuvaletten kolaylık ile ayrılamaz. Her tuvalet ihtiyacı bu kişi için bir işkenceye dönüşür.
Prostat ameliyatı nasıl yapılır?
Prostat ameliyatı için son yıllarda sıklıkla plazma kinetik yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde penis yolundan içeriye girilerek prostat dışarı çıkarılmaktadır. Penis yoluyla girildiği için prostat tek seferde çıkarılamaz, kesilir ve parçalar halinde dışarıya çıkarılır. Prostat iyi huylu olduğu gibi kötü huylu da olabilir, bunun da cevabı patolojik araştırma sonucunda verilebilmektedir.
Prostat ilaçla tedavi edilebilir mi?
Eğer prostat iyi huylu ise, ilaçla prostat tedavisi işleminin olumlu sonuçlanma şansı vardır. Doktorun incelemeleri sonucunda prostatın iyi huylu olduğuna karar verilirse ilaçla tedaviye başlanabilir, ameliyata gerek olmayabilir.
YORUMLAR